* Klik op de foto om te vergroten

Fotografie

Vastleggen. Dat is mijn bezieling in fotografie. Het vastleggen van gewone of bijzondere momenten en taferelen om niet meer te vergeten. Hoe vaak zijn er niet momenten die je niet meer los wilt laten? Die je wil opslaan of vasthouden voor altijd? Dat is waar het bij mij om draait in fotografie: iets moois vastleggen om niet meer te verliezen.

Ieder mens heeft zijn eigen gevoelsleven en uiterlijke schoonheid. Hoe mooi is het als je die twee weet vast te leggen en iemand feilloos weet te treffen. Het levert intieme, persoonlijke portretten op. Zo vind ik het mooi om op een foto te zien hoe iemand zijn eigen kwetsbaarheid tegelijkertijd tot zijn kracht maakt. Fotografie dwingt mij tot het uiterste te gaan: komen tot net die blik, die uitdrukking die het karakter schetst of bijvoorbeeld die intens stralende lach die het geluk of de levenslust weerspiegelt. Voor mij is het de ultieme uitdaging om juist dát ene moment, het moment waar het om draait, om dat vast te leggen zodat het behouden blijft voor nu maar ook voor later.

En wat ik het mooie van fotografie vind, is dat het nog altijd in eerste instantie staat voor de realiteit. En in combinatie met magie in het beeld is het nog krachtiger. Dat is voor mij de kracht van fotografie: dat het de realiteit vastlegt, maar uiteindelijk mysterieus is. Ik kan ook blij worden van mooie composities, mooi licht en een nadrukkelijke fotografische stijl. Maar wat mij echt boeit is de mededeling van de foto: het tafereel, het moment of het karakter.

 

Signatuur

Gewone alledaagse rituelen kunnen voor mij een bron van inspiratie zijn. Want dat is waar het dagelijks om draait. Dat is wat ons beweegt. Het liefste maak ik foto’s in een niet-geënsceneerde situatie. Dat geeft de meest realistische fotografie. Foto’s met kracht, herkenbaarheid, kwetsbaarheid en eerlijkheid.

Ik hou van kinderfotografie. Liefst puur, in zwart-wit of sepia-uitvoering. Foto’s met een bepaalde ingetogenheid. Kinderportretten die integriteit en authenticiteit uitstralen. Kinderen bezitten die aandoenlijke onbevangenheid, waardoor ze zichzelf zijn. Daarbij is het fotograferen van kinderen vaak een uitdaging: ze zitten niet graag stil en doen niet altijd wat ik in gedachten heb voor een foto. Maar het is nu net deze uitdaging die het fotograferen van kinderen zo leuk maakt! Daarbij is het mooi om tijdens het fotograferen, soms zelfs zonder woorden, zoveel intens contact met kinderen te hebben. Of juist fotograferen zonder dat ze het in de gaten hebben. Dat geeft eerlijke fotografie.

Fotograferen van kinderen doe ik bij voorkeur met natuurlijk licht. Want daglicht vind ik het mooist, met name voor portretten. Fotosessies hou ik daarom ook vrijwel altijd buiten. Ik heb grote voorkeur voor strandfotografie en een voorliefde voor close-ups. Foto’s die de mens als zichzelf laten zien, zonder poespas, zonder vooroordelen: dat is waar je mijn foto’s aan herkent. Kwetsbaar, blij, melancholisch, mooi. Fotografie is zó dankbaar als het uiteindelijk mijn gewenste foto oplevert!